Magic Mischief Book of Symbols

Book of Symbols

Bij het maken van een wand is het ontzettend mooi om symbolen…ehm… symbolisch te gebruiken. Symbolen kan je mooi verwerken door ze te snijden in je wand, te tekenen of er op te verven.

Nu bestaan er ontzettend veel magische symbolen. Ik maak hier een beginnetje wat jou hopelijk kan helpen inspireren, of wat jou kan helpen duiden wat jij voor symbolen op een wand bent tegen gekomen. En je kan deze symbolen natuurlijk voor nog veel meer dan alleen wands gebruiken! Teken ze ergens op, trek met een stok een symbool in het zand, leg stenen of blaadjes neer in de vorm van één van deze symbolen. Alles kan. Maar, omdat het hier een website over wands betreft, zal je begrijpen dat de focus vooral daar zal liggen.

Runen

Runen komen er in verschillende ‘smaken’. Dit heeft te maken met uit welke tijd en misschien ook wel een beetje welke regio ze komen. De meeste bekende en meest gebruikte vorm is de Oude Futhark. Wat betekend Futhark? Helemaal niets. Dit staat voor de eerste reeks ‘letters’ waar de runen set uit bestaat, Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raido en Kenau.

De runen worden gebruikt voor een fonetisch schrift. Het is dus geen taal, de tekens kunnen in elke taal gebruikt worden. Ze bootsen de klanken na van het woord dat je probeert over te brengen. Je vindt dan ook geen 1:1 vertaling van onze moderne alfabet met runen, maar je komt heel ver en de rest doe je op gehoor.

De individuele runen hebben naast een klank ook een spirituele betekenis, daar worden ze bijzonder interessant voor het gebruik op wands. Zo kan je bijvoorbeeld Raido gebruiken voor een reizigers wand, want Raido staat symbool voor reizen, vervoeren en veranderen. Of Gebo (lijkt op een X), wat symbool staat voor geven of gift. Hieronder kan je per rune een beschrijving vinden, overgenomen uit het Book of Symbols van wandmaker Raymond.

Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raido, Kauno, Gebo, Wunjo, Hagalaz, Naudiz, Isa, Jera, Ihwaz, Perth, Algiz, Sowilo, Tiwaz, Berkana, Ehwaz, Mannaz, Laguz, Ingwaz, Othila, Dagaz

Oude Futhark

Bindrunen / Staafrunen

Voortbordurend op het voorgaande, kan je ook werken met bindrunen of staafrunen. Hier komt wat meer eigen creativiteit en onderzoek bij kijken. Een bindrune is een creatieve samenvoeging van 2 of meer runen die bij elkaar een bepaalde intentie of boodschap moeten overbrengen. Als je de eerder genoemde runen, Raido en Gebo combineert, zou je een bindrune kunnen maken waarmee je iemand fijne reizen gunt. Of misschien wil je iemand wel de intentie om te reizen geven, zodat ze uit je leven verdwijnen. Een bindrune is heel persoonlijk naar jouw intentie en als je een bindrune van een andere tegenkomt moet je je goed realiseren dat de boodschap die jij er in ziet niet perse hetzelfde is als die van degene die hem heeft gemaakt.

Bindrunen liggen meestal creatief plat op elkaar verwerkt. Staafrunen daarentegen volgen vaak een gezamenlijke rechtopstaande stam en komen daar onder elkaar van boven naar beneden aan vast te zitten.

Ogham

Van onze vrienden de Druïden! Ogham zijn de oud-keltische symbolen waarmee de diverse bomen die het meest bekend waren konden worden geduid. Maar, ook al verwijzen de Ogham symbolen naar runen, ook hier kon je het schrift gebruiken om een fonetische boodschap over te brengen. Zo zie je ogham symbolen vaak op een hoe van een muur gekrast staan, of in een hoek van een oud monument. Ook werden Ogham symbolen wel op wegwijzers gebruikt zodat een reiziger die bekwaam was in het Ogham lezen wist waar hij of zij heen ging.

Net als de runen hebben de Ogham symbolen naast hun link met hun boom, en een fonetische klank, ook een bepaalde intentie. Je kan ze hierdoor dus net als runen zowel symbolisch gebruiken, maar dus ook om er een geschreven boodschap mee over te brengen.

In geschreven vorm zitten Ogham symbolen altijd aan een staaf van boven naar beneden. Dit leent zich natuurlijk super om op een wand meegenomen te worden in het ontwerp.

Ook van de individuele Ogham symbolen zal ik binnenkort op een aparte pagina meer informatie geven.