Ihwaz

Alfabet letter: Y of I

Vertaling: Taxusboom

Betekenis: Taxus, boog, wapen. Magie, afweren, voorkomen.

Karakteristieken: Ihwaz is het symbool voor rune magie. Afwerende en verdedigende macht. Geduld, doorzettingsvermogen, toekomstvisie en bescherming tegen onverwachte aanvallen. Wijsheid in moeilijke tijden.

De taxusboom wordt foutief gelinkt aan de dood, dit door het oude gebruik om taxus bomen rondom begraafplaatsen te plaatsen. Omdat Ihwaz nummer 13 is, komt hier ook het huidige bijgeloof vandaan dat 13 een ongeluksnummer is.

De echte reden dat taxusbomen als haag geplaatst werden was echter om ongewenste dieren buiten te houden. De taxus is giftig en ondoordringbaar gedurende het hele jaar. Deze taxusbomen, nu vaak grote dikke grillige bomen, kunnen nog steeds gevonden worden bij veel Engelse begraafplaatsen.

Ihwaz moet niet gevreesd worden, het betekend namelijk ook uithoudingsvermogen en continuïteit. De beste langbogen werden altijd gemaakt van taxushout. Ze zijn zowel sterk als flexibel. Ze gaan lang mee en zitten vol met verdedigingsmagie. Ihwaz is daarom ook een verdediging tegen aanvallen en een verdedigingswapen.

Rune nummer: 13

Kleur: Magenta

Element(en): Aarde, Lucht, Vuur en Water

Polariteit: Mannelijk

Verbonden goden: Ullr

Boom: Taxus

Rune gedicht:           

Vers 13 Ihwaz

The Yew is a rough tree without,

Fixed hard in the earth, the fire’s herd,

Sustained by its roots,

A delight on the homeland.


Interpretatie bij een runen lezing:

Interpretatie: Dit is een tijd van verandering, een tijd om het oude te laten gaan en het nieuwe te omarmen. Een nieuw begin, nieuw leven of nieuwe dromen. Het enige dat continue is, is verandering. Snelle vooruitgang vraagt om het accepteren van verandering, niet het tegen gaan hiervan. Wees niet bang. Verandering is eng, maar als je eerlijk blijft naar jezelf en op je pad blijft, zal je snel je doel bereiken.

Rune op zijn kop: Ihwaz heeft geen keerzijde

Ondersteboven: Je bent minder goed in staat jezelf te verdedigen, hier moet je iets aan doen. Wat een bedreiging lijkt is te overkomen met geduld en moeite.