Jera

Alfabet letter: J of Y

Vertaling: Jaar of oogst

Betekenis: Oogst. Het landbouw jaar. Vruchtbaarheid, voltooiing.

Karakteristieken: Succes in bezigheden, het tot een goed einde komen van plannen. Goede geesten. Eerlijke beloning voor gedaan werk. Inventiviteit, talent en vaardigheid. Grote beloning voor zij die met hun handen op het land werken.

Jera is rune nummer 12. De 12 staat ook voor de 12 maanden van het jaar. Het staat voor vruchtbaarheid, winst of het behalen van een doel. Het staat voor de voortgang van de seizoenen, voor beweging, verandering en natuurlijke ontwikkeling.  Het is doorgaans erg positief, maar als een symbool voor oorzaak-gevolg staat het voor het tot een einde komen van gedaan werk. Jera staat daarom ook voor gerechtigheid, wat positief en negatief kan zijn, een beloning of een straf.

Rune nummer: 12

Kleur: Licht blauw

Element(en): Aarde

Polariteit: Mannelijk en vrouwelijk

Verbonden goden: Frey en Freya

Boom: Eik

Rune gedicht:           

Vers 12 Jera

Harvest is the hope of men, then the gods,

Heaven’s holy Kings,

Allows the earth to yield

To prince and pauper, glorious fruits.


Interpretatie bij een runen lezing:

Interpretatie: Oogst wat gij gezaaid heeft. Dit is een periode om datgene te plukken waarvoor in het verleden gezaaid is. Het is een tijd van overvloed, blijheid en viering. De oogst wordt gevolgd door de winter dus je moet er voor zorgen dat je genoeg reserves opbouwt voor je komende uitdagingen. Dit is het begin van een nieuwe fase in je leven, niet een einddoel. Er komen nog grotere oogsten, maar, net als de boer, moet je daarvoor wel eerst het nodige werk doen in het land voorbereiden, zaaien, zorgen en voeden.

Rune op zijn kop: Jera heeft geen keerzijde

Ondersteboven: Succes of beloning moet diep gezocht worden. Je hebt latente vaardigheden die je nog moet vinden.