Tiwaz

Alfabet letter: T

Vertaling: De god Tiw

Betekenis: Tiw, de god van de veldslagen en wetgeving. Beschermheer van de krijgers en zeelui. Moed, compassie.

Karakteristieken: Tactisch vernuft, moed, toewijding, gedurfdheid. Bescherming tijdens zeereizen. Vermogen tot onderhandeling en het vormen van regels.

Tiwaz is gemoed naar de Noorse god Tiw, waar ook de dinsdag zijn naam van heeft. Tiw is het Noorse equivalent van Zeus of Jupiter. Hij was de god van oorlog en rechtvaardigheid, eerlijke wetten en regulering, succes door opoffering. Hij was moedig, dapper, een meester in tactiek en een gerenommeerde diplomaat. Hij liet een wolf toe om zijn rechterhand af te bijten zodat hij de ongebreidelde kracht van de wolf kon binden en zo krijgers bescherming kon bieden op zowel lichamelijk als spiritueel vlak. Maar, door zijn verwonding beschermde hij op dezelfde manier ook de gehandicapten en de linkshandigen. Tiwaz staat ook voor vastberadenheid en mannelijke seksualiteit. Het staat symbool voor nieuwe uitdagingen en inzichten in nieuwe concepten.

Rune nummer: 17

Kleur: Fel rood

Element(en): Lucht

Polariteit: Mannelijk

Verbonden goden: Tiw

Boom: Eik

Rune gedicht:

Vers 17 Tiwaz

Tiw is a certain sign – it keeps trust well,

With Aethlings,  ever on course,

Over the night-fogs,

It never fails.


Interpretatie bij een runen lezing:

Interpretatie: Het is nodig om moedig te zijn, de overwinning is zeker als je maar overtuigd blijft. Maak gebruik van alle vaardigheden en wijsheid die je tot nu toe vergaard hebt. Bescherm je geloofsovertuiging, het zal beproefd worden. Maar waarheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid overwinnen altijd.

Rune op zijn kop: Naïviteit, verlegenheid. Je moet een neiging tot lafheid overkomen. Gebrek aan concentratie. Pas op voor linkshandige mensen!

Ondersteboven: Ontdek je verborgen talenten tot leiderschap. Iemand die een dwaas lijkt, blijkt heldhaftig te zijn.